Workshop Preventief Budgetteren

Veel mensen kunnen hulp gebruiken om inzicht te krijgen in hun dagelijkse financiële huishouding om stress en dreigende schulden te voorkomen.

Op zaterdag 4 augustus 2018 heeft Synchroon Plus Int. een workshop Budgetteren verzorgd aan stichting Majesty Christian TV Network in Reigersbos. Hierbij namen de Voorganger en nog 11 dames aan deel. Wat het meest naar voren kwam was het sturen van geld naar familieleden in het buitenland. Een duidelijk herkenbaar issue, maar ook hoe de aanwezigen met wisselende inkomsten hun maandoverzicht bijhielden bij dreigende schulden.

De meesten uit de groep hebben nooit geleerd om een budgetoverzicht te maken of hoe men op papier de uitgaven kan controleren aan de hand van een kasboek. Mevrouw x kon daardoor haar lang gekoesterde droom om een boek schrijven niet realiseren. Mevrouw Y, zangeres, kon ook geen CD laten maken. Een andere vraag was hoe maak je verlegenheid, schaamte en schuldgevoelens  bespreekbaar. Onderling kwamen we tot de conclusie dat alles met elkaar verband houdt. In een uur is veel aan de orde geweest. Voor verdere hulpvragen heb ik de aanwezigen verwezen naar onze samenwerkingspartners in de buurt zoals MaDi en HvA-BOOT.

71   72   70

Workshop Preventief Budgetteren

Op woensdag 25 april 2018 heeft Synchroon Plus Int. een workshop budgetteren verzorgg bij stichting Congada in buurthuis Holendrecht. Hieraan hebben 14 mensen aan deelgenomen. In het project “Mijn Wacht Tijd Winst” konden deelnemers gebruik maken van de tijd om een uurtje te leren budgetteren. Voordat we aan de slag gingen, hebben we eerst heerlijk samen ontbeten. Dat is een service die in elk buurthuis in Zuidoost geboden wordt. Men kan voor €1,50 een compleet ontbijt samenstellen.

Tijdens de workshop hebben een paar deelnemers eerder een budgetoverzicht gemaakt, maar gaven aan toch niet uit te komen met het besteedbaar budget. Dit bracht een mooie discussie op gang in welke (super)markten je beter en goedkoper kunt gaan winkelen. Bij sommige was de workshop iets  moeilijk te volgen omdat zij weinig tot matig Nederlands begrijpen of spreken.

In bepaalde gesprekken liepen de gemoederen een beetje op of men wel of niet meer geld wil uitlenen. Het woord egoïsme, je isoleren en goed voor jezelf kiezen, kwam steeds ter sprake. Het was voelbaar dat het voor sommigen geen optie meer is om weer in een bepaalde situatie in herhaling te vallen en deze opnieuw te doorleven.

Aan het eind heeft men een doel opgeschreven en een klein voedselpakket aan de winnaar overhandigd.

61  58  59   60  65   64  62

Workshop Preventief Budgetteren