Een goede buur is beter dan een verre vriend. Het is alweer lang geleden dat er 2 buurtfeesten zijn gehouden in de wijk”, aldus een actieve bewoner in Nieuw Kempering. “In het voorbijgaan zie ik Chinese bewoners Tai Chi beoefenen in de speeltuin of, een andere buur maakt muziek. Hoe mooi zou het zijn om op burendag 2018 elkaar te ontmoeten in al onze verschijningen”. 

Synchroon Plus, Tien Yan en Fexxes Pro Audio zetten de schouders onder de activiteiten om burendag 2018 te realiseren. We willen elkaar leren kennen, drempels verlagen en de eenzaamheid in onze buurt kleiner maken. Dit kan alleen als alle buurtbewoners meedoen.

De dag begon zonnig en tussen 11.00 u en 14.00u vonden de meeste  activiteiten plaats en stond de locatie rond het Wooncentrum ´zwart´van de mensen, van spelmateriaal en een springkussen.  Andere buurtbewoners hadden zich spontaan gevoegd bij de groep. In de kennismakingsgesprekken bleek dat de bewoners uit verschillende streken uit China kwamen. Sommigen spreken verschillende talen en verstaan elkaar niet eens. Een groep bewoners had vele jaren in Suriname gewoond en beheerste het Sranan Tongo nog goed.

Een buurvrouw uit het Wooncentrum ging voor in Tai Chi oefeningen en iedereen deed mee, zittend, leunend op de rollator of staand. Een schitterend gezicht.

Daarna was er een demonstratie van twee traditionele Chinese dansen. Vol bewondering keken we naar de souplesse en het plezier waarmee de oudere dames en heren zich bewogen. Ze kregen dan ook een daverend applaus. De aanwezige sportbegeleider van de Gemeente zorgde daarna ervoor dat iedereen oefeningen deed om warm te blijven, nadat er wolken over kwamen drijven die niet veel goeds voorspelden. Tussen alle activiteiten door kwamen warme hapjes uit het Wooncentrum. Typische oosterse gerechten zoals, loempia´s, bapao´s met vlees en custard gevuld.

2018-09-22 12.15.052018-09-22 12.10.40 HDR

De gerechten vielen goed in de smaak en er werd druk gepraat en gelachen.

Als spelbreker zette de wind op en kwamen wat druppels uit de lucht. Het werd steeds guurder en de oudere bewoners van het Wooncentrum namen afscheid van de buren. Een groep bewoners uit de wijk bleef gelukkig nog spontaan met ons dansen.

Verder is er uitgewisseld hoe de Burendag een vervolg kan krijgen in de wijk. Was het doel bereikt, ondanks het slechte weer. De mensen met wie we in gesprek gingen vonden dat het initiatief zeker een vervolg kan krijgen. Een mevrouw die Taallessen geeft in het Wooncentrum zei bijvoorbeeld dat er behoefte is aan lessen in het Huis zelf. Daar zouden ze versterking bij kunnen gebruiken.

Is een aandachtspunt waar Synchroon Plus wat mee kan. Mocht er iemand in de wijk willen helpen om laagdrempelige taallessen te verzorgen, dan graag aanmelden via burendagzuidoost@gmail.com.

2018-09-22 12.01.59-1

Burendag Nieuw Kempering 2018