Op dinsdag 16 oktober 2018 is Synchroon Plus gestart met een computercursus Digitale vaardigheid voor Senioren in het Multicultureel Centrum Ala Kondre aan de Krimpertplein in Zuidoost.  

De deelnemers zijn allemaal vrouwelijke senioren die deelnemen aan verschillende activiteiten binnen het Centrum, zoals de ontbijtsessies. Ondanks de hoge leeftijd, zijn de lessen en werkopdrachten via het programma Oefenen.nl en Klik en Tik goed gemaakt. Ook is aandacht besteed aan het beveiligen van de smartphone en tablet en het opnieuw instellen van de apps.

Elke les begon met herhaling van de vorige les en introductie van het nieuwe programma. Dat maakt het toch iets makkelijker om te onthouden en zelfstandig informatie op internet te zoeken, instructiefilmpjes op Youtube bekijken en het bezoeken van Overheidssite zoals de DigiD.

Helaas blijkt het gebruik van de muis nog lastig te zijn, maar met veel oefenen kan dat verbeteren. De deelnemers die nog niet helemaal de Nederlandse taal beheersten, hebben we aan een extra vrijwilliger gekoppeld. Een deelnemer heeft een extra werkopdracht gekregen om een persoonlijk budgetoverzicht in het programma Word te leren ontwerpen.

Aan het einde van het traject is er een toets gemaakt die daarna klassikaal is besproken. Op dinsdag 19 december hebben 8 van de 10 senioren met trots een certificaat van deelname ontvangen.

Als begeleiders beseffen we dat 10 weken te kort zijn om de basisvaardigheden aan te leren aan deze specifieke doelgroep. Gelukkig gaven de senioren tijdens de evaluatie te kennen dat zij met plezier de computercursus gevolgd hebben en veel geleerd hebben.

Digitale vaardigheid voor Senioren